Výhody blockchain časového razítka oproti tomu klasickému?

A více o efektivnosti časového razítka a jak jej snadno získat.

Dostali jste se někdy do situace, kdy jste potřebovali dokázat, že váš digitální dokument je opravdu váš? Nebo se jednoduše chcete pojistit a ochránit své duševní vlastnictví dříve, než bude pozdě? Jak vůbec fungují časová razítka, kde je použít a jak postupovat? To a mnohem více se dozvíte v následujícím článku.

Co to jsou časová razítka a k čemu slouží?

Nacházíme se v době, kdy se kolem nás neustále vyvíjí nová technologická řešení, věci soukromé potřeby procházejí inovačními změnami, které nám ulehčují jejich následnou manipulaci a nejpokročilejší nástroje pomalu vytlačují zastaralé instituce a metody, které v digitální době neobstojí. Každým krokem jsme o krok dál v digitální revoluci. A my v Mytitle jsme toho všeho součástí. Zaměřujeme se na inovaci notářství digitálních souborů, které svým uživatelům ulehčí potvrdit jejich vlastnictví a tím i několik hodin s právníkem. A to vše formou uživatelské jednoduchosti a transparentnosti. Časová razítka představují digitální potvrzení vzniku určitého dokumentu. Pro vás to může znamenat získání cenné informace o tom, že váš dokument byl vytvořen v určitém čase a vy jste jeho ověřeným vlastníkem. Zjednodušeně řečeno, dostanete digitální štempl potvrzující určitou informaci, proti které nelze jakkoliv zasáhnout. Čím se liší Mytitle časová razítka od razítek vydaných certifikační autoritou? Pro státní a veřejnoprávní instituce vydávají kvalifikovaná časová razítka pověřené instituce neboli certifikační autority. Existuje ale hned několik zásadních rozdílů, kterými se Mytitle časová razítka liší od těch kvalifikovaných.

Životnost, efektivnost, neovlivnitelnost časového razítka

Doba trvání Platnost časových razítek certifikačních autorit se zpravidla pohybuje v rozmezí 3–5 let. Po jejím skončení je možné platnost razítka prodloužit, ale pouze za podmínky zaplacení další částky. U Mytitle zaplatíte pouze jednou a časové razítko stvrzené hashem (šifrovaným kódem z blockchainu) budete mít platné prakticky napořád. Navždy již bude dohledatelné a nelze změnit ani zfalšovat nikým a ničím zevnitř ani zvenku. Efektivnost Kvalifikovaná časová razítka musí být zpravidla doplněny o elektronický podpis autora pro jeho přesnější identifikaci. S Mytitle jsou všechny potřebné atributy jako je datum, čas a identita autora přehledně na jednom místě a to ve formě certifikátu. Certifikát tak poskytuje praktické řešení, které stačí k identifikaci a lze ho volně přikládat k dokumentům v elektronické korespondenci nebo ho vložit do portfolia. Neovlivnitelnost Certifikované autority podléhají centralizovanému rozhodnutí. Mytitle narozdíl využívá blockchain, decentralizovanou síť, kterou nejsme nijak schopni ovlivnit. Zároveň certifikáty, které u nás vznikají, nejsou závislé na existenci služby Mytitle, tzn. certifikát s ověřovacími informacemi bude platný bez ohledu na Mytitle. Pro vás to tak znamená naprostou svobodu a nezávislost, kdy ochranu své tvorby a dokumentů budete mít jen vy pod kontrolou. Jsme tu pro každého Časová razítka certifikačních autorit využívají státní aparáty pro ověřování a potvrzování a jejich působnost je omezena na území Evropské Unie. Mytitle nabízí časová razítka bez rozdílů všem a identifikátory, které jsou v certifikátu obsažené je možné použít kdekoliv po celém světě. Informace o záznamu vlastnictví dokumentu si může ověřit kdokoliv kdekoliv na světě. Každý z nás se tak může o ochranu citlivých dat a ověření existence tvorby starat sám.

Kdy se používají elektronická časová razítka?

Časová razítka se využívají v případě právní ochrany a potvrzení o vlastnictví konkrétního digitálního díla. Používá je především státní správa a veřejnoprávní osoby, které jsou k jejímu využití právně zavázáni. Statut certifikační autority dostala I.CA a Česká pošta (PostSignum) v roce 2016 a o rok později byla přidělena e-Identity. Jak Google tak Microsoft měly problém s uznáním České pošty (PostSignum) jako certifikační autority. Více si o těchto kauzách můžete přečíst v přiložených článcích.

Mějte důkazy pro řešení důsledků podvodných praktik

My se soustředíme na poskytnutí stejné ochrany všem, kteří se chtějí podvodným praktikám bránit a mít připravené důkazní prostředky, které jim v tom vypomůžou.

Certoo digitální nastroj pro ochranu vašich dat a nápadů

S Mytitle máte všechny argumenty k tomu, abyste dokázali, že jste dílo vytvořili vy ještě předtím, než vám jej někdo jiný okopíroval a začal ho vydávat za své. Časová razítka se vyplatí implementovat v dodavatelském řetězci, účetnictví a k ověřování smluv. Využívají je i například osoby, které čekají na vydání patentu. Ať už se jedná o originální nápad, umělecké dílo, design či ochranu dat, časová razítka jsou řešením, jak ochránit své duševní vlastnictví.