Jerry Koza, ateliér SAD na konferenci Future of Coworking

V dnešním digitálním světě je vaše intelektutální vlastnictví ohroženo

"Historicky je normální, že člověk je součástí trendu. Kubismus, funkcionalismus a další, to ale stále neznamená, že by práce měla být kopírována úplně nebo tak, aby byla na první pohled zaměnitelná."

Jerry Koza a Atelier SAD byli několikrát oceněni za svůj projekt čerpací stanice GAS Matúškovo na Slovensku. Jejich stavba sklidila světové ohlasy. Dlouhodobý projekt se strukturálně vyvíjel podle jejich architektonických plánů, technických a případových studií a úspěšně vyústil ve stavbu moderní čerpací stanice. Více než rok práce.

Několik let poté byla v České republice postavena věrná kopie právě jejich stavby. Tato ale nesla pojmenování STOPKA a její design upoutal širokou pozornost i emoce. Dokonce i bezprostřední okolí autorů si myslelo, že i tato stavba vznikla na základě jejich práce. Ale tak to nebylo. Jednalo se o plagiát.

Jerry Koza a jeho spolupracovníci byli šokováni. Někdo využil jejich design, okopíroval ho a tak se měsíce až roky práce záhy proměnily v kupu zmatených otázek. Projekt postavený podle jejich plánu, ale realizovaný bez jejich vědomí. Případu se ujala advokátní kancelář Havel & partners. Krátce na to soud vydal na základě žádosti předběžné opatření. Nyní je snaha situaci vyřešit mimosoudním urovnáním, které se ovšem může lehce obrátit ve spor o prokázání vlastnictví autorských práv. V takovém případě mohl Mytitle jako nástroj předejít zbytečným finančním, časovým a energetickým nákladům vložených do soudního sporu, který se ani tak nemusí dočkat jasného závěru.

Mít jasný důkaz o vlastnictví autorských práv

Co by bylo jinak, kdyby autoři původní stavby využili Mytitle certifikační nástroj? V případě plagiátorství by v rukou měli jasný důkaz o vlastnictví autorských práv. V situacích, které často nemají řešení, protože ani jedna ze stran nedrží jasné důkazy, Mytitle certifikační systém poskytuje ochranu a klíč ke snadnému řešení případného sporu. Časově efektivní a cenově dostupný systém, který šifruje data v libovolném formátu. Pouze autoři musí myslet na důležitost ochrany svého autorského práva včas.