Blockchain technologie - také pro ochranu vlastnictví vašich dat

Technologie budoucnosti, která již dnes předchází důsledkům krádeže vlastnictví dat a nápadů

V souvislosti s online nástrojem Mytitle, který slouží k certifikaci vlastnictví obsahu libovolného formátu (.doc, .pdf, .vcf, .zip, .mp4, .mov, .sol, .odt, .html, to .wav but also .py, .js, .css, .cpp, .c, .h, .java, .hs, .collada, .fbx (...), nebo souborů dat bez přípony) vám dnes vysvětlíme, proč je blockchain nezbytnou součástí v procesu certifikace vašich dat. Blockchain je technologie dnes již celosvětově dostupná, však přesto pro většinu "neuživatelů" náročná k pochopení. Z tohoto důvodu se jí lidé často vyhýbají. Budoucnost je ovšem nevyhnutelná a blockchain je její zásadní součástí. Pojďme se tedy seznámit s několika praktickým pojmy. Být "blockchain ready" bude do následujících let pouze výhodou, tak pojďme na to!

Transparentnost a decentralizace blockchain systému

Bockchain je obecně decentralizovaný systém (neexistuje žádná jedna centralizovaná síla, který by měla monopol v rozhodování), který je složen, jak napovídá název, z datových bloků spojených v řetězci. Jakmile dojde k určitému množství transakcí, datový blok se naplní hash kódy těchto transakcí a navždy se napojí do řetězce. Nelze jednu transakci nahrát dvakrát, blockchain by záznam našel v již napojeném bloku - nelze ani transakci zfalšovat, jelikož existuje omezené množství mincí v oběhu, blockchain by tedy poznal, že ty ve falešné transakci jsou navíc a transakci by zablokoval. Veškerá data jsou zde dostupná všem uživatelům najednou. Bezpečnost je zde zajištěna způsobem ukládání dat, nikoli centrální autoritou, která by rozhodovala o procesech, které zde probíhají.

Nenabouratelný systém datových bloků

Na blockchainu je každá informace vložena do datových bloků. Každý nově napojený blok také obsahuje referenci všech předchozích bloků. Tímto systémem jsou navzájem provázány všechny datové bloky na blockchainu a tedy nelze žádný nelegálně vložit do řetězce, blockchain by ho nepřijal (neobsahoval by referenci). Zfalšovat referenci je nemožné. Tento systém je ale ještě o něco komplexnější. Představte si vertikální i horizontální a zároveň vrstvené propojení stovek řad. Pokud byste chtěli vyjmout jednu část, musíte narušit všechny na ni navazující.

Nezměnitelnost dat na blockchainu zajistí permanentní ochranu vašeho vlastnictví

Díky tomu je nemožné z tohoto systému uložená data vyjmout a změnit je. Musely by být upraveny všechny datové řetězce, a to je prakticky nemožné. K těm legálním datům na blockchainu (mezi které patří i náš certifikát) máte na druhou stranu přístup vždy a to díky hash kódu - Mytitle vám takový kód vygeneruje pro váš certifikát a vy jej můžete využít pro doživotní dohledání vašeho datového bloku se zašifrovanými daty o vašem souboru = doživotní důkaz toho, že právě vy jste v určitou dobu byli vlastníky určitých dat. Kdo by později tvrdil, že je vlastníkem vašich dat, nemá šanci u soudu obstát, ukážete certifikát a je hotovo.

Certifikační klíč slouží k ověření vašich chráněných dat

Je proces na Mytitlu složitý? Vůbec ne. Blockchain, tento technicky velice náročný systém, leží v zákulisí certifikačního systému. Ovšem jediné, co potřebujete udělat vy, je založit si profil, nahrát své soubory a vyplnit data, která chcete mít na svém certifikátu o vlastnictví. Jedná se například o číslo vašeho pasu nebo občanského průkazu. Enkrypce a šifrované nahrání souboru na blockchain se děje automaticky, vám systém jednoduše nabídne tlačítko "Stáhnout certifikát". Nejdůležitější část certifikátu je identifikační kód, neboli klíč (hash), který slouží k verifikaci vašich dat na blockchainu. Můžete jej předložit jako důkaz svého vlastnictví například u soudu, nebo jej přiložit k obsahu vašeho portfolia. Na blockchainu si kdokoliv může pomocí certifikačního klíče záznam o vlastnictví díla dohledat a ověřit.

Sledujte nás na sociálních médiích

Mytitle je online platforma, která umožňuje rychle a jednoduše certifikovat vlastnictví jakýchkoliv digitálních souborů. Může to být audio nahrávka, grafický návrh nebo například 3D model. Jednoduše si vyberete svůj plán a obratem získáváte permanentní důkaz o svém vlastnictví, a tak i ochranu před následky potenciální krádeže. Proč se vám taková certifikace hodí? Můžete díky ní prokázat, že jste byli vlastníkem daného díla dříve, než bylo zneužito. Sledujte náš profil a sdílejte svou tvorbu bezpečně již dnes. Chraňte svá data pomocí blockchainu.